Natuurbeleving
“Met een pollepel door een moddersoepje roeren, een spannende hut bouwen, je verwonderen over het lieveheersbeestje dat een rustpauze neemt op je arm of met een vergrootglas de onderkant van een paddenstoel bekijken.”
Bij kindercentrum de Wijsneusjes zien we het gezonde belang van het genieten in de natuur. Wij vinden de natuur bij uitstek de omgeving waar kinderen kunnen ontspannen, ontdekken, leren en verwonderen.
Wij zijn niet vies van regen, wind en modder en vinden dat elk seizoen mooie en nieuwe prikkels geeft aan de spelbeleving van het kind. Wat is nou leuker dan lekker met vriendjes en vriendinnetjes door het bos te struinen!
'Groene pedagogiek' heeft een groter aandeel gekregen in ons pedadgogisch handelen. Wij nemen de tijd om kinderen bewust te laten worden van de omgeving omhen heen en hier samen zorg voor te dragen. De natuur is uitdagend en daar is van alles te beleven. Door regelmatig een tijd in de natuur te zijn worden kinderen zich meer bewust van hun omgeving, worden zintuigen aangescherpt en leren ze eigen mogelijkheden en grenzen kennen.
Natuurbeleving draagt op een positieve manier bij aan de vele ontwikkelingsgebieden van kinderen. Buiten spelen is namelijk heel gezond, kinderen bewegen veel en ontwikkelen meer behendigheid en spieren. Ze krijgen de mogelijkheid de omgeving te voelen, ruiken, zien, horen en proeven, wat hun zintuigelijke ontwikkeling prikkelt. Door het spelen in de natuur stimuleren we ook de verstandelijke ontwikkeling, kinderen leren de betekenis van de natuur in te schatten, logisch na te denken en problemen op te lossen. In het samenspel met vriendjes en vriendinnetjes stimuleren we de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen. Tevens kan het buitenspel een hele goede uitlaatklep zijn voor opgekropte energie.
Loose parts
De ‘theory of loose parts’ gebruiken wij bij het spelaanbod bij kindercentrum de Wijsneusjes, zowel bij ons binnen- als buitenspel. Losse stukjes of ‘loose parts’ hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen, het zijn losse dingen die kinderen kunnen manipuleren, verplaatsen en combineren op oneindig veel manieren. Allerlei materiaal is mogelijk, zoals: keien, takjes, houten ringen, dennenappels, lapjes stof, lepels, buizen, etc. Al deze materialen kunnen veelzijdig gebruikt worden, niet op één vaste manier zoals bij een speelgoedauto of een pop. Kinderen kiezen namelijk zelf hoe ze spelen met de losse stukjes en maken zelf creaties. Het stimuleert de vindingrijkheid en creativiteit van kinderen!
Kinderen kunnen namelijk zelf kiezen hoe ze spelen met de losse stukjes en zelf creaties maken, het stimuleert de vindingrijkheid en creativiteit van kinderen. Een buitenspeelplaats met takken, keien, zand en potjes lokt uit tot nieuwe mogelijkheden en spelideeën met het materiaal. Op de groepen zijn de ‘loose parts’ ook terug te vinden, wij variëren regelmatig het materiaalaanbod en vragen hierbij hulp van ouders en kinderen. Natuurlijk bekijken we kritisch naar welke materialen voor welke leeftijd geschikt zijn in verband met de veiligheid.